perjantai 23. maaliskuuta 2012

Jos pääset nauttimaan siitä, että menosi ja tulosi ovat viimeinkin tasapainossa, se merkitsee, että jokin yllättävä lasku on jo postissa lähestymässä kirjelaatikkoasi.

Nyt on ensimmäinen askel otettu taistossa omista oikeuksistani. Nyt voin sanoa olevani helvetin ylpeä, välittäessäni itsestäni. Nyt voin sanoa olevani helvetin ylpeä itsestäni, olen ottanut ensimmäisen askeleen puolustaessani itseäni. Jotkut ihmiset luulevat, voivansa kohdella minua ihanmitenvaan, vain siksi että olen raskaana.
Nyt on ensimmäinen askel raskaassa mutta kannattavassa etapissa otettu.
Nyt on laitettu postia työsuojeluvirastoon.


"Laskelmat eivät valehtele, mutta valehtelijat laskelmoivat."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Yhteydenotto työsuojeluasioissa
Työsuhteeni  alkoi *.*.201*... vakituisena työsuhteena (voimassa toistaiseksi). Työsopimukseen kirjoitettiin selkeästi että työtuntimäärä 30h/viikko. Työsopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä mainittiin koeajasta.
Työviikkotuntini jäivät usein alle 30h:n (mm. 19,5h/vko ja 22,5h/vko), pyrin jonkun sairastuttua kuitenkin saamaan lisää vuoroja, jotta saisin enemmän rahaa.  Asiasta huomauttaessani työnantajani sanoi, ettei aikaisemmilta vakituisilta työntekijöiltä voi vähentää tunteja siksi, että minä saisin enemmän niitä. Asian piti kuitenkin kesään päin mentäessä muuttua, asiakasmäärien kasvaessa.
Työsuhteen alkupuolella myöhästyin kerran n.15min. huonojen säiden vuoksi (kuljen julkisilla ja bussit olivat reilusti myöhässä). Tällöin ilmoitin välittömästi töihin asiasta, ja olin työajan päätyttyä 15min. yliaikaa töissä.
Toisen kerran työpäivän alkaessa 8.00 (kauppa aukeaa asiakkaille 9.00, joten ensimmäinen tunti on hyllytystä yms.), kävin työpaikkavessassa ja olin kaupan puolella pari minuuttia ”myöhässä”. Vaikka siis Työpaikalla olin ollut ajoissa. Kauppias tuli mainitsemaan minulle asiasta, mutta sanoi ettei viitsi asiasta sen enempää saarnata, kun työsuhde vasta niin alussa.
Tästä lähtien olin aina n.30min. etuajassa työpaikalla, ja usein olinkin ainoa joka oli tismalleen 8.00 kaupan puolella.
Oltuani n. kuukauden töissä, kerroin työnantajalleni raskaudestani ja että minulla alkaa äitiysloma heinäkuun puolen välin tienoilla. Hän sanoi tähän suurin piirtein näin ”Just.. Katsotaan nyt saatko pitää työpaikkasi, kun ethän sä kesällä jaksa tehdä täällä mitään, eikä me tyhjästä makseta. Timohan näistä asioista loppupeleissä päättää, kun hän ne palkatkin maksaa…”. Kerroin tästä juttutuokiosta työkavereilleni, jotka sanoivat ettei ole ihan asiallista käytöstä työnantajan puolelta.
Noin viikko raskaudesta kertomisen jälkeen työnantaja tuli juttusilleni ja sanoi heidän jutelleen kauppiaan kanssa raskaudestani ja työsuhteeni jatkamisesta. Työnantajani sanat kuuluivat jokseenkin näin ”Tultiin siihen tulokseen, että sulla on kaksi vaihtoehtoa, joko me vaihdetaan sut saman tien uuteen työntekijään, tai sitten muutetaan sulle työsopimus määräaikaiseksi, voimassa 30.6asti (eli loppuisi ennen kuin äitiyslomani alkaa). Ja tämä ois sulle sitten VARMA TYÖPAIKKA SIIHEN ASTI, ETTET JÄÄ TUOSSA TILASSA IHAN PUILLE PALJAILLE..”
Suostuin jälkimmäiseen, koska en halunnut jäädä työttömäksi. Ja kun minulle selkeästi luvattiin varma työpaikka **.* asti, eli tuloni olisi siihen saakka turvattu. Allekirjoitin uuden sopimuksen, eikä siinä tai koko keskustelun yhteydessä mainittu enää mitään koeajasta. Koska työpaikka luvattiin varmaksi, oletin myös koeajan siinä samalla päättyneeksi.
Kerroin myös tästä tapahtuneesta työkavereilleni, ja he neuvoivat olemaan yhteydessä PAM:iin, koska työnantaja ei saisi ”kiristää” sanomalla, ”sinulla on kaksi vaihtoehtoa…”. PAM:ista sanottiin, työnantajan toimineen väärin, minua oli tahallisesti harhaanjohdettu, ja minulta haluttiin evätä mahdollisuus äitiyspäivärahaan, kun työsuhde muutettiin päättyväksi ennen äitiyslomani alkamista. PAM ei kuitenkaan voinut asiassa auttaa, kun uusi sopimus oli jo allekirjoitettu, enkä ollut ollut tarpeeksi pitkään PAM:in jäsenenä saadakseni mahd. oikeusavustusta tilanteen selvittämiseksi.
Jatkoin määräaikaista työsuhdettani normaalisti, hoidin työni hyvin ja tunnollisesti. Huomasin osakseni kohdistuvaa syrjintää kauppiaan taholta, hän ei esimerkiksi vastannut tervehdykseeni, kun aamulla töihin mennessä tervehdin häntä. Usein myös yrittäessäni puhutella häntä kaupan puolella, hän ei kommunikoinut kanssani mitenkään, käänsi vain selkänsä. (Tätä kummastellen kerroin asiasta jälleen työkavereilleni, jotka sanoivat käytöksen olevan törkeää, mutta tyypillistä joitakin työntekijöitä kohtaan.)
 Keskiviikkona **.*.201* jouduin jäämään sairaslomalle influenssan vuoksi. Ilmoitin työnantajalleni, olevani influenssan takia sairaslomalla loppuviikon, ja toimittavani sairaslomatodistuksen seuraavalla viikolla palatessani töihin.
Torstaina *.*.201* kauppias soitti minulle ja ilmoitti ”Juttelimme eilen Nooran kanssa työsuhteestasi, ja päädyimme työsuhteesi irtisanomiseen, eilisestä (**.*) alkaen.” Kysyin kauppiaalta perusteluja moiseen, eikä hän oikein osannut antaa pätevää syytä, sanoi vain ”Nyt kun sulla on toi koeaika, niin ei me tarvita mitään syytä sun irtisanomiseen, mutta kyllähän ne alun myöhästymiset vähän vaikutti päätökseen…”.
Kyllähän minä tiesin heti, että oikea syy irtisanomiseen on raskauteni, josta kertomisen jälkeen minuun kohdistuneet vääryydet työnantajan ja kauppiaan taholta alkoivat. Soitinkin tapahtuneesta taas PAM:iin. Sieltä sanottiin, että kun koeajasta ei ole erikseen mainittu, uuden sopimuksen kirjoittamisen yhteydessä, ja kun työpaikka luvattiin varmaksi, on irtisanominen ns. laiton. Myöskään sairasloman aikana ei saisi irtisanoa työntekijää, eikä ilmoittaa irtisanomisesta takautuvasti  ”..päädyimme työsuhteesi irtisanomiseen eilisestä alkaen.”. PAM ei kuitenkaan taaskaan voinut asiassa auttaa, koska en ole ollut 6kk. jäsenenä. He kuitenkin neuvoivat, olemaan yhteyksissä työsuojeluun, koska tapauksen kriteerit täyttävät heidän mielestään työsyrjinnän kriteerit.
Yhteyshenkilöni Marjan, oli yhteyksissä Uudenmaan työsuojelupiirin työsuhdepäivystykseen, josta myös sanottiin tapauksen (kaikkien työsuhteen aikana tapahtuneiden asioiden) näyttävän työsyrjinnältä. Minua ohjattiin kirjaamaan kaikki tapahtumat ylös ja toimittamaan teille. Jään odottamaan yhteydenottoanne.

VAKUUTAN ANTAMANI TIEDOT OIKEIKSI.
YSTÄVÄLLISIN TERVEISIN,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
^^ Nimet muutettu, ja tekstiä vähän sensuroitu/karsittu, mutta jotenkin näin kirje työsuojeluvirastoon kuului. Nyt jäädään vaan odottelemaan jatkoa..

Toivottavasti tämä rohkaisee, teitä, jotka olette mahdollisesti samassa tilanteessa, puolustamaan oikeuksianne ja tekemään jotakin asioiden eteen! "Ei pidä jäädä tuleen makaamaan." :)
"Ei riitä että voittaa, toisten täytyy hävitä."

IKKSI. I. ituista  pomo/kauppias oli Toni Murtolehto. ksen olevan törkeää,mutta tyypillistä joitakin ty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti